Ministerul Tineretului şi Sportului organizează în perioada 16 - 20 noiembrie 2016, la Complexul Expoziţional Romexpo, Bucureşti, cea de a XIV-a ediţie a „Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret".

Salonul se desfăşoară în cadrul Târgului Internaţional „Gaudeamus - Carte de învăţătură". Cu această ocazie au loc expoziţii de invenţii şi idei, vernisaje, conferinţe, mese rotunde şi dezbateri pe diferite domenii ale educaţiei, culturii şi ştiinţei, ale economiei creative. Deschiderea salonului va avea loc miercuri, 16 noiembrie 2016, ora 14.00, la standul special amenajat în cadrul Complexului Expoziţional Romexpo - Bucureşti.

Grupul ţintă este compus din tineri, cu vârste între 14 şi 35 de ani, din toată ţara, tineri care au o orientare spre o societate bazată pe cunoaştere şi dezvoltare. Această iniţiativă îşi propune să ofere o abordare mai largă a noţiunii de inventică şi creativitate, să îndrepte atenţia tinerilor spre o societate a viitorului, o economie aflată la confluenţa dintre cultură, artă, ştiinţă şi economie ca premisă a unei dezvoltări durabile.

Cu acest prilej Ministerul Tineretului şi Sportului lansează şi. un concurs de invenţii şi creaţii pentru tinerii care au preocupări, cunoştinţe şi aptitudini provenind din diverse domenii şi care îşi expun lucrările în cadrul Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret

- 2016.

La CONCURS participă tineri ale căror invenţii sau creaţii se încadrează în următoarele secţiuni:

1) ŞTIINŢE APLICATE (mecanică, electricitate, optică, termotehnică, .. biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc.)

TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului şi a informaţiilor, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informaţiile)

TEHNOLOGII ALE VIITORULUI (robotică, grafic design etc.)

Selecţia lucrărilor înscrise la concurs se realizează de către jurii formate din specialişti ai domeniilor respective, iar cele mai creative şi inovative lucrări, pe fiecare tematică, vor fi premiate la finalul manifestării, într-un cadru festiv.· ·

Creaţiile şi invenţiile tinerilor vor fi expuse în cadrul salonului, într-un loc special amenajat, fiecare

tânăr/echipă având la dispoziţie un spaţiu de prezentare. Fiecare este responsabil de materialele

şi modul prin care îşi promovează ideea

Selecţia participanţilor

Selecţia participanţilor se face în baza următoarelor documente:

Formular tip de înscriere (descarcă aici)

Document de identitate (CI) - în copie;

Curriculum - Vitae (CV).

Acestea se vor transmite la adresa de e-mail: [email protected], având inscripţionată, în câmpul „Subiect", menţiunea: ,,Înscriere „Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret" până duminica, 16 octombrie 2016.

Lista participanţilor , stabilită în baza evaluării aplicaţiilor, va fi postată pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului - www.mts.ro , în data de duminica, 21 octombrie 2016.

Masa, cazarea şi parţial transportul participanţilor (respectiv costul drumului de la localitatea de domiciliu până în Bucureşti) , alţii decât cei din Bucureşti , se asigură de către Ministerul Tineretului şi Sportului. Numărul de participanţi pentru tinerii care participă în echipă, este de maxim 3 tineri însoţiţi , eventual, de un profesor.